Ločevalna dieta…
…je potekala veliko bolj gladko kot sem
pričakovala. Začela sem jesti veliko več sadja kot sem ga kadarkoli prej. Lačna
skorajda nisem bila oz. ko sem bila – je bil tak cel dan (bili so približno
štirje takšni dnevi). Posebej presenetljiv je bil vodni dan. Pričakovala sem
lakoto in nenehno kruljenje, pa mi je zakrulilo samo 2x v dnevu in lakota ni
bila v vprašanju.
Priprava hrane in/ali kuhanje sta vsakodnevno
zahtevala svoj čas in disciplino… veliko obojega… ampak ko potegnem črto, je
priprava hrane dovolj pomembna aktivnost, da ji posvetim uro ali dve svojega
časa na dan. Iz nje gradim svoje telo…
Mindfucki? Sladkarije – kaj pa drugega:
Muller: ''Mmm – lej, Ritter čokoladice!''
Trgovina pri blagajni: ''Kaj bi si vzela?''
Doma v kuhinji: ''Čokoladni zajčki… čokolada bi
pasala…''
Inetrspar: ''Krem šnite, tortice…'' – z velikimi
očmi.
''Tiramusuuuuu – vsaj pogledala ga bom, če ga že ne smem jest.''
Sladkarije -- čeprav sem ogromno sladkorja dobila
iz sadja in hrepenenje po cukru vseeno ni bilo tako močno kot sem pričakovala
da bo. Ampak hkrati ne morem zanikat, da sem se vsakič znova veselila sladice.
Globoko so mi/nam jih vsidrali – tudi kot simbol nagrade, pohvale… in po drugi
strani tolažbe…
Drugače sem se počutila v redu oz. boljše kot pred
dieto. Ni bilo prisotnega občutka teže po prenajedanju (ker prenajedanja ni
bilo), nič napihovanja, ni bilo problemov z vonjalno intenzivnimi vetrovi…
Občasno sem se počutila šibko. Šibkost v mišicah sem povezala s strahom pred
diabetisom – tole še morem predelat / prebavit.
In potem se je pričelo zelo intenzivno delo v
službi. Vsakodnevne nadure, nisem si imela več časa pripravit hrane, volja je
usihala… Na najdaljši delovni dan v zadnjih nekaj mesecih sem popustila in si
privoščila tisti dišeč brezplačen hamburger. Po njem še sladoled. In potem so
se želje po okušanju hrane, ki jo definiram kot slastno kar kipele… Naslednji
dan je bilo doma pohano, kak dan kasneje polnjena paprika… nisem se več upirala
lučkam.
Smešno, kako je enostavno pasti nazaj… šlo je
gladko kot pri dominah…
Vmes mi je sestrična začela pridigat o jojo efektu, na katerega sta me z njenim partnerjem opozarjala še preden sem pričela z dieto. Zanimivo – odreagirala sem z jezo in zanikala, da se meni to lahko zgodi – v smislu ''ja – padla sem, ampak se bom tudi hitro pobrala.''
Vmes mi je sestrična začela pridigat o jojo efektu, na katerega sta me z njenim partnerjem opozarjala še preden sem pričela z dieto. Zanimivo – odreagirala sem z jezo in zanikala, da se meni to lahko zgodi – v smislu ''ja – padla sem, ampak se bom tudi hitro pobrala.''
''Hitro'' se je malce zavleklo s spontanim morjem.
Palačinke s čokolado, rižota z morskimi sadeži, lignji s krompirjem in blitvo…
sladkarije, alkohol…
In od osupljivih 15 kg, ki sem jih izgubila v dveh
mesecih in pol – brez stradanja, so se kakšni trije že vrnili. Zaradi hranjenja
na podlagi okusa sem ponovno večkrat čutila težo v želodcu. Splošno utrujenost
zaradi prevelikih in/ali za prebavni sistem napornih obrokov. Zaradi hranjenja
pozno zvečer rahlo kislino. Začela se mi je nabirat sluz, ki se izloča z
bljuvanjem…
Kam od tukaj naprej? Na strogo ločevalno dieto po
dnevih zagotovo več ne. Izgubila sem več sala kot sem pričakovala in ne zdi se
mi več potrebno takšno striktno ločevanje. Zahteva namreč konkretno dozo
pozornosti / discipline in vprašanje koliko je takšno prehranjevanje dejansko
primerno na dolgi rok.
Razmišljam o ločevanju živil po obrokih. Nekako se
mi zdi, da telo dejansko lažje prebavi in iztisne največ iz živil iste skupine.
Oz. prehranjevanje beljakovine / ogljikovi / škrob + zelenjava mi vsaj ni
puščalo teže v želodcu.
Čeprav po drugi strani doma kuhamo ogromno
kombiniranih jedi, ki sem jih navajena in jih imam rada… Nisem prepričana kaj
naj naredim okrog tega – mogoče samo-iskreno sproti preverim počutje telesa po
vsakem kombiniranem obroku in se potlej usmerim dalje?
Opustila bi lahko vsaj najškodljivejšo procesirano
hrano – klobase in paštete. Pri dieti jih nisem smela kombinirat s kruhom,
samih pa tudi nisem jedla. Tako sem tekom ločevalne skorajda prenehala jesti tudi
kruh – s katerim sem se pred dieto dnevno basala in ga bogato oblagala. Mogoče
si bom od zdaj naprej bolj pogosto privoščila polnozrnate štručke z doma
narejenimi zelenjavno – zeliščnimi – oreščkastimi namazi. Ali pa si bom celo
začela peči polnozrnat kruh.
Rada bi obdržala trenutno težo ali jo še
zmanjšala. Zaradi zdravja (lažjega gibanja in dihanja), zaradi garderobe.
Se pravi, da v prvi vrsti ne smem jest več kot
potem porabim. Da se moram čimbolj izogibat procesirani hrani. Omejit vnos
sladkarij – ki so tudi sprocesiran pocn. Saj sem si dokazala, da premorem
precej prehranjevalne discipline. In dlje časa kot bom vztrajala, lažje se bo
odpovedat navajenemu + nepraktičnemu / nezdravemu.
Kolega je predlagal hranjenje v ''8-urnem oknu''. Se pravi, da se prehranjuješ samo 8 zaporednih ur, ostalih 16 ur pa pustiš prebavni sistem da v miru prebavi in se spočije. Sliši se mi malce smešno, ampak kak mesec testiranja te opcije se zna tudi znajt v načrtu.
Grem si prebrat še kaj pravi priporočnik za
vzdrževanje teže – ki je nadaljevanje 90 dnevne ločevalne diete… Zaenkrat sem
se odločila, da obdržim vzorec uživanja sadja do kosila.
V naslednjem blogu pa predelam mindfucke, ki so se
pokazali skozi tole izpisovanje.
Ni komentarjev:
Objavite komentar