sobota, 9. september 2017

Nehormosnka kontracepcija in moje reakcije

V imenu svojega zdravja sem začela razmišljati o nehormonski kontracepciji. Ginekologinja mi je priporočila lady comp. Začela sem raziskovati to možnost merjenja temperature na podlagi katere se da ugotoviti ne/plodne dneve in po petih+ mesecih je še vedno nisem začela uporabljati…

Zakaj? Zato ker ne vem kaj naj izberem in ker me je strah, da bi zanosila, če bi pozabila vsakodnevno izmerit temperaturo…

Izbira je velika. Na začetku sem bila mnenja, da je najbolje izbrati 'tapravo stvar' – prav znamko Lady-Comp®, ki pa ima tudi konkretno nabito ceno (275 – 500€). Partner pa je našel aplikacije za ne/plodne dneve, ki so skupaj z navadnim termometrom, ki kaže na 2 decimalki natančno veliko cenejša možnost. Najbrž pa tudi ne tako zanesljiva kot Lady-Comp® naprava s 'semaforjem' vezanim na spolno aktivnost?

Odpustim si, da sem sprejela in si dopustila pri sredini zadnje škatle kontracepcijskih tablet začet paničarit, ker me je bilo sram, da bi morala ginekologinji (ki je rekla, da sama ne bi nikoli dajala hormonov vase) povedati, da še nisem nabavila kontracepcijskega pripomočka – zaradi svoje neodločnosti, zmedenosti in strahu.
Zdaj sem se odločila, da se bom odločila in tekom tega tedna tudi naročila pripomoček. In odstranila našteta čustva s katerimi si motim pozornost in se omejujem.
Odpustim si, da sem sprejela in si dopustila obstajati kot sram.
Odpustim si, da sem sprejela in si dopustila obstajati kot neodločnost.
Odpustim si, da sem sprejela in si dopustila obstajati kot zmedenost.
Odpustim si, da sem sprejela in si dopustila obstajati kot strah.
Odpustim si, da sem sprejela in si dopustila obstajati v želji po 100% kontroli v povezavi s kontracepcijo in posledično v strahu in v samoomejevanju - ker te kontrole nimam.

Odpustim si, da sem sprejela in si dopustila odlašat z odločitvijo o tem kateri pripomoček bom izbrala, ker sem obstajala v strahu pred tem, da se utegnem odločit narobe in da utegne ta odločitev imeti skrajno nezaželene posledice.
Vidim, da sem se na ta način sabotirala, si onemogočala želeno spremembo in se prepuščala strahu, namesto da bi zbrala čim več relevantnih informacij, si jih beležila in na podlagi tega sprejela odločitev.

Odpustim si, da sem sprejela in si dopustila iti v karakter žrtve ko bi se morala odločati glede izbire kontracepcijskega pripomočka, ker sem se počutila ranljivo in me je bilo te ranljivosti strah. Zavedam se, da so situacije v katerih se počutim ranljivo hkrati tudi priložnosti za gradnjo samo-zaupanja in da je na meni ali bom to priložnost izkoristila v dobro svojega zdravja in discipline. Tokrat jo bom.

Se do zdaj kar nisem spomnila pogledat na YouTube… Izbrala sem si verzijo pripomočka in pridobivam dodatne informacije:
https://www.youtube.com/results?search_query=Pearly+Fertility+Monitor-Fahrenheit+
S temi informacijami si odstranim zmedenost in zmanjšam strah ter povečam odločnost.


Naslednji dan s partnerjem zbereva denar za pripomoček in ga naročiva…
Problem rešen.

Odpustim si, da sem sprejela in si dopustila obstajati v strahu, da bi zanosila, če bi pozabila vsakodnevno izmerit temperaturo… Ta strah sem zmanjšala že s tem ko sem si pogledala videe o napravi in ugotovila, da ima alarm. Dodatno še s tem ko sem se s partnerjem pogovorila o času merjenja. Ta naj bi bil takoj ko se zbudim, po možnosti vedno ob istem času. In to je čez teden takrat ko gre partner v službo. Obstajala sem tudi v strahu, da bi ga alarm ob isti uri čez vikend motil… pa sem skozi pogovor ugotovila, da to ni problem. + glede pozabljanja je večerna ura ob kateri sedaj jemljem kontracepcijske tabletke zagotovo bolj kritična kot jutranja. – Zvečer me ni vedno doma / nimam vedno telefona s seboj / ne slišim vedno alarma / nimam vedno torbice s tabletkami ob tisti uri pri sebi. Zjutraj pa sem vedno na istem mestu in bom imela pripomoček vedno ob sebi… Zgleda, da bo možnost pozabljanja zminimalizirana in da se mi ni potrebno bati…

Odpustim si, da sem sprejela in si dopustila dajati predvidene partnerjeve potrebe na prvo mesto – pred svojimi dejanskimi in obstajati v skrbi, da bi motila njegov spanec. Zavedam se, da moram bolj stati za svojimi odločitvami v povezavi z lastnim zdravjem – tudi v primerih ko se morajo drugi zaradi tega čemu odreči. Da se mi v takih primerih ni potrebno počuti krivo in nadležno.
+ tega moj partner poležava še nekaj minut po alarmu preden vstane in me tako večkrat ohranja budno, pa se zaradi tega niti malo ne sekira, lol… sploh nisem pomislila na to do zdaj…
Zelo enostavno je povedal – če bom zaspan, bom že zaspal nazaj, če ne pa bom pač buden (ob vikendih, ko bo Lady-Comp alarmiral). Pravzaprav je enako z mano. Smo umsko-zavestni sistem se hoče nekaj bunit – češ, da imam čas in možnost spat, pa ne morem, ker me partner s svojim jutranjim obredom preveč predrami.


Ni komentarjev:

Objavite komentar