petek, 28. oktober 2011

KRATKI STIK V KOMUNIKACIJI : na primeru jaz in moj ata


Moj ata ni (bil) ravno najbolj komunikativno bitje (vsaj v družinskem okolju). Kadar komunicira, večkrat govori z ostrim tonom in večkrat ponavlja svoje stavke.

Dopustila sem, da me je njegov način komuniciranja postopoma tako sprovociral, da se v nekem obdobju sploh nisva mogla več vzdržno pogovarjat, ampak sva se bolj ali manj drla drug na drugega. Živiva pod isto streho in vzajemno vsakodnevno 'sikanje' je postalo zelo utrujajoče in obremenjujoče.

Obtoževala sem ateja, da me tako ne posluša in zato tudi ne razume, da se ne zna drugega kot dret nad mano… in 'neprilike' med nama so se ponavljale. Ko sta z mamo odpotovala na počitnice, sem sama pri sebi sklenila, da dobro premislim kaj lahko naredim za izboljšanje znotraj najinih pogovorov.
Dovolila sem si pomislit, da ni vsega kriv ata, ampak da mogoče tudi jaz ne uporabljam najbolj primernega načina. Da mogoče ata ne bi svojih besed uporabljal v tako 'napadalnem' tonu – če jih ne bi jaz.
Tako sem tuhtala in premlevala kakšni ukrepi bi bili najboljši. Največji problem sem videla v svoji takojšnji 'agresivni' reakciji na atejove besede. Tako sem se odločila, da odslej ne bom več kar s prve 'bleknila' nazaj kakorkoli mi bo že prišlo na jezik, ampak bom pred odgovorom počakala par trenutkov in mu poskušala odgovorit zmirnega.

Starša sta prišla s počitnic. Atejove besede so se mi spet zdele napadalne. Zadržala sem se, naredila kak vdih-izdih in mu mirno odgovorila. Uganete kaj se je zgodilo? Po mojem odgovoru je tudi on umiril svoj ton in lahko sva se dokaj prijetno pogovarjala. Za nekaj časa. Ko sem zaznala, da je kdo izmed naju začel govorit v osornem stilu, sem spet počakala en dih in tako normalizirala pogovor.

Teden dni sem tako namerno prakticirala 'dih pred reakcijo' na njegove besede in pozitivni učinki so bili skoraj neverjetni – ampak resnični! Po tednu dni sem se razvadila in zapadla nazaj v star vzorec takojšnje reakcije in poznana zgodba z drenjem se je spet ponovila.

Ampaaak – zdaj imam praktično izkušnjo, ki jo lahko ponovno uporabim kadarkoli! Pri komerkoli! In VEDNO BO DELOVALA. Ne mi verjet. Naredi preizkus v določenem času z določeno osebo in jo preizkusi na sebi. Škodit ne more, lahko pa dolgoročno resnično koristi.

Kasneje sem ta princip zasledila tudi med praktičnimi rešitvami za sočasno izboljševanje sebe in sveta, ki jih predstavlja skupina Desteni. –VDIH-VMESNI TRENUTEK-IZDIH-. V vmesnem trenutku preveriš svoje reakcije /sodbe,  jih opustiš in šele nato ubesediš odgovor.

Vsaka izrečena beseda ima posledico… zato je tisti trenutek diha pred ubesedenim vedno na mestu. Posledica pri eni izrečeni besedi, stavku… ni takoj izražena. Ampak besede se (nam) nalagajo… in posledice z njimi.

1 komentar:

  1. Hvala Duška za tvojo izkušnjo z uporabo dihanja za notranjo umiritev!

    OdgovoriIzbriši