sobota, 10. november 2012

O LENOBA, LENOBA, ZVESTA SEM TI BILA DO…


Priznam, da sem se kar nekaj časa dojemala kot leno. Zdaj se več ne, čeprav bi kdo, ki bi videl mojo sobo trdil drugače, lol.
Zakaj sem bila skozi srednjo šolo in faks bolj ali manj lena? Mama mi je skozi 'nosila stvari k riti' – z dobrim namenom in 'v duhu prijaznosti'……… Naredila je tudi tiste stvari, ki bi jih lahko že jaz sama. Tega sem se navadila. Zato sem bila potem toliko bolj presenečena in zgrožena, ko je 'naenkrat' od mene zahtevala, da odrastem, poskrbim za nekatere stvari sama…
Odpor je bil z moje strani precejšen. Zato, da bi se izognila samoodgovornosti sem naprej zelo učinkovito uporabljala humor. Ko mi je kdo naročil kaj naredit / me vprašal zakaj nisem naredila naročenega, sem našla 'izvirne' izgovore in jih zavila v humor. Potem smo se vsi smejali in se zabavali in nekako vsaj začasno pozabili na moje nedelo.
Kadar humor ni imel učinka, sem uporabila solze. Pri moji čustveni mami to deluje – sem ugotovila. Nekaj časa. Mogoče kako leto, dve. Potem učinek pojenja. In sem se jokala in se smilila sama samo še  sama sebi. Čakala na odrešitelja, ker se nisem bila pripravljena odrešit sama – tega, kar sem sprejela od drugih in si dopustila nadgrajevat sama. Posledice? Solze sem še pred kratkim uporabljala pri partnerju. Včasih, ko me je res bolelo, včasih pa zato, da bi dosegla svoje. In takrat sem se zavedala bede tega kar sem si dopuščala – objokan obraz z užaljenimi grimasami. Hotela sem prenehat -že zaradi tega, ker v tem nisem hotela bit podobna mami-, ampak so solze kar lile iz mene. Z dihanjem in/ali pogovorom  so se čez nekaj časa sicer posušile, ampak jebemsi – če so bile res potrebne.
Po humorju in solzah je kot oblika izogibanja samoodgovornosti prišla na vrsto jeza. 'Jaz sem jezna, pusti me na miru. Ne nalagaj mi dela, ker hočem delat nekaj drugega/svojega. Če tega ne upoštevaš, sem bom razjezila in svojo jezo stresla na tebe! Ne, ti me boš razjezil-a in ti boš kriv-a za mojo jezo!!!' Navadno sranje…
Še ena lastnost moje mame zraven čustvenosti je vztrajnost. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , ki je bila velikokrat močnejša od moje jeze. Kar pomeni, da sem nekaj časa stvari delala z jezo, ampak sem jih vseeno naredila – samo zaradi tega, ker je bila mama dovolj vztrajna oziroma tečna – ko sem to takrat imenovala.
Ko sem začela raziskovat Desteni, sem z lahkoto zreducirala nekaj lenobe, ker sem uvidela določene nesmisle, ki sem jih prakticirala. (Takrat se mi je zdelo, da sem se precej poboljšala, lol.)

V glavnem sem se izvlekla iz lenobe, ampak zavlačujem pa še vseeno. Z intenzivnim iskanjem dela in služenjem denarja zavlačujem, ker vem, da se bom znašla v okoliščinah, ki so neprijetne za vse sodelujoče… Ampak jih ljudje vseeno z navade sprejemajo in stežka vidijo kot spremenljive. Z opravili doma zavlačujem, ker mi je ljubše predelovat Desteni material. Ampak ravno Desteni nam pojasnjuje, da je teorija brez prakse skozi dejanja prazna J. Grem počistit zgornje nadstropje, ki bi ga naj že včeraj… in kmalu nadaljujem s samoodpuščanjem na zgoraj opisano lenobo in zavlačevanje.


Odpustim si, da sem sprejela in si dopustila definirati sebe kot leno. Znotraj tega si odpustim, da sem sprejela in si dopustila definirati sebe kot leno skozi oči drugih.
Ko opazim, da se skozi oči drugih definiram kot leno – se ustavim in diham.
Zavedam se, da se z definiranjem sebe kot lene - preko predvidevanja, da me kot leno zaznavajo drugi – omejujem in sabotiram.
Namesto, da se definiram kot leno skozi oči drugih, se osredotočim na dihanje, na aktivnosti v fizičnem in se ne definiram spljoh (niti kot delovno, lol).

Odpustim si, da sem sprejela in si dopustila 'nosit stvari k riti' in za to uporabljat izgovore, da drugi to počnejo zaradi tega, ker so prijazni do mene in ker imajo dobre namene.
Ko opazim, da dopuščam, da drugi delajo namesto mene in to opravičujem z izgovori – se ustavim in diham.
Zavedam se, da je najboljše, da se čim prej naučim sama poskrbet za svojo rit (in takisto vse ostale dele telesa). Zavedam se, da se za dobrimi nameni in prijaznostjo utegnejo skrivajo pričakovanja o vračanju pozornosti na isti način, nesigurnost vase ali kakšne druge sebične zablode kot posledice določenega strahu.
Namesto, da drugim prepuščam skrb zase, zase raje poskrbim sama; se tako osamosvajam in povečujem samozaupanje vase.

Odpustim si, da sem sprejela in si dopustila navaditi se na 'udobje'.
Ko opazim, da udobje sprejemam kot samoumevno – se ustavim in diham.
Zavedam se, da prav nič znotraj in zunaj mene ne obstaja kot samoumevno in da se življenje izraža skozi gibanje / nenehno spreminjanje.
Zato skozi čas opuščam pridobljene nepraktične navade. Če ne gre drugače, jih zamenjam s praktičnimi navadami. Če je le možno, pa ne delujem kot navada.

Odpustim si, da sem sprejela in si dopustila biti presenečena in zgrožena, ko je mama 'naenkrat' od mene zahtevala, da odrastem, poskrbim za nekatere stvari sama.
Ko opazim, da obstajam kot presenečenost in zgražanje zato, ker se nočem soočiti s sabo in prevzeti samoodgovornosti – se ustavim in diham.
Zavedam se, da je edini namen mojega življenja, da prevzamem odgovornost zase in da se soočim s sabo – v tem primeru s svojim sprejemanjem 'brezskrbnega udobja' kot samoumevnega zaradi navajenosti nanj. Zavedam se, da nimam nobenega zagotovila trajnosti 'brezskrbnega udobja' in da to v tem trenutku glede na situacijo niti ni na mestu.
Zato opuščam sebično željo po brezskrbnem udobju in z dejanji sodelujem na poti do sveta v katerem bom živela v udobju skupaj z vsemi ostalimi (kot eno, kot vse, kot enakovredno).

Odpustim si, da sem sprejela in si dopustila odpor do sprejemanja samoodgovornosti. Znotraj tega si odpustim, da sem sprejela in si dopustila uporabljati humor z namenom izogibanja samoodgovornosti.
Ko opazim, da humor uporabljam z namenom izogibanja samoodgovornosti – se ustavim in diham.
Zavedam se, da se izogibanje samoodgovornosti kaže skozi različne oblike; sama sem na primer uporabljala, humor, solze in jezo, vendar se 'učinkovitost' vsake izmed teh oblik kot energetske navlake slej ali prej izteče.
Namesto, da preusmerjam pozornost k smehu in zabavi, raje naredim kar je potrebno narediti v fizični realnosti brez zavlačevanja.

Odpustim si, da sem sprejela in si dopustila humor zamenjati s solzami, ko sem opazila, da s pomočjo humorja ne morem več prelagati samoodgovornosti oz. glede tega prepričati drugih.
Ko opazim, da uporabljam solze z namenom izogibanja samoodgovornosti – se ustavim in diham.
Zavedam se, da je samoodgovornost vedno tukaj – na voljo kot orodje za samorealizacijo in da ne bo šla vstran. Zavedam se, da hodim vstran (od sebe) jaz – takrat ko kot umskozavestni sistem uporabljam solze z namenom prelaganja samoodgovornosti.
Namesto uporabe solz z upanjem, da se me bodo drugi 'usmilili', takoj prevzamem samoodgovornost!

Odpustim si, da sem sprejela in si dopustila samopomilovanje, čakanje na nekoga, ki bo prevzel odgovornost zame – namesto mene.
Ko opazim, da se samopomilujem in tako zavlačujem s sprejemanjem samoodgovotnosti – se ustavim in diham.
Zavedam se, da je samopomilovanje ena najbolj ogabnih oblik samouničevanja, predajanja moči in s tem hkrati nadzora nekomu drugemu izven sebe in  tako rekoč prostovoljna odločitev za suženjsko podrejenost umskozavestnemu sistemu. 
Samopomilovanje in prelaganje odgovornosti na druge brezpogojno brišem iz svojega življenja!!!

Odpustim si, da nisem sprejela in si nisem dopustila realizirati, da bo moje izogibanje samoodgovornosti skozi jok / preizkušanje manipulacije drugih s pomočjo joka imelo posledice v obliki izgubljanja samozaupanja. Znotraj tega si odpustim, da sem se sramovala svoje objokanosti zaradi tega, ker sem sodila, da skozi njo postajam podobna tistemu užaljeno-objokanemu izrazu mame, do katerega sem imela konkreten odpor.
Ko opazim, da nameravam uporabit jok z namenom zavlačevanja odgovornosti / manipuliranja drugih – se ustavim in diham! Ko opazim, da se sramujem svoje objokanosti, zato ker v njej nočem biti podobna mami – se ustavim in diham.
Zavedam se, da je užaljeno-objokani izraz projekcija misli na katerikoli obraz in znak vdaje.
Zato se izogibam vsakršnemu joku, če ta ne izhaja iz fizične bolečine ali ne nastopa kot posledica čiščenja & sprostitve nepraktičnih vzorcev. V kolikor mi ne uspe zadržat solz kot izraza umsko zavestnega sistema, prisotnim v določeni situaciji takoj povem, da so to solze iz navade, ki se jih učim ustavit – ker zanje v resnici nimam relevantnega razloga.

Odpustim si, da sem sprejela in si dopustila zavlačevati s samoodgovornostjo s pomočjo jeze znotraj sledečih in njim podobnih besed: 'Jaz sem jezna, pusti me na miru. Ne nalagaj mi dela, ker hočem delat nekaj drugega/svojega. Če tega ne upoštevaš, sem bom razjezila in svojo jezo stresla na tebe! Pravzaprav me boš ti razjezil-a in boš ti kriv-a za mojo jezo in tako si boš sam-a kriv-a, ko se bo jeza vsipala na tebe!!!'
Ko opazim, da zavlačujem s prevzemanjem samoodgovornosti 's pomočjo' jeze – se ustavim in diham.
Zavedam se, da sem skupaj s svojo jezo negovala tudi svojo izolacijo, sebičnost, izgovore in opravičila, agresijo, neodgovornost in vceplanje krivde drugim.
(Ogabno. Kar čudim se, da se mi stanje jeznosti še pred kratkim ni zdelo nič posebej problematičnega. In čudim se temu kar sem pravkar izpisala tukaj…). Vsakič, ko začutim vzpon jeze v sebi, jo najprej z dihanjem umirim in nato preverim kaj se skriva pod mojo jezo; je to prelaganje samoodgovornosti, izogibanje konfliktu.?.

Odpustim si, da sem sprejela in si dopustila kot gonilio mojih dejavnosti uporabljati mamino vztrajnost. Znotraj tega si odpustim, da sem mamino vztrajnost sodila kot tečno/nadležno.
Ko opazim, da za premikanje sebe uporabljam mamino vztrajnost in jo imenujem tečnoba – se ustavim in diham. (V tem trenutku se mi je neka teža sprostila iz območja pri mehurju… Blaž?)
Zavedam se, da je mama odgovorna za svojo notranjo motivacijo / svoje premikanje skozi življenje prav tako kakor sem za svojo notranjo motivacijo / svoje premikanje skozi življenje odgovorna tudi sama – in v tem sva si enakovredni. (Še večji občutek lahkote v območju mehurja, s katerim imam sicer težave.)
Namesto, da se še vedno obnašam kot odvisen otrok, raje prevzamem samoodgovornost zase v vsaki ponujeni situaciji.

Odpustim si, da sem sprejela in si dopustila svoje realizacije, opuščanje nesmiselnih vzorcev in prakticiranje smiselnih dejanj (v povezavi z ne-lenobo) soditi kot 'velik napredek'.
Ko opazim, da svoje spremembe v smeri tega kar je najboljše za vse sodim kot velik napredek – se ustavim in diham.
Zavedam se, da se s takšnimi sodbami znotraj nasprotja malo-veliko omejujem; s tem ko svoj napredek sodim kot velik, si dam vedeti, da sem storila že precej in da se mi ni potrebno več toliko truditi.
Dejstvo je, da take sodbe postavljam znotraj svojega omejenega stališča/vidika in zato ne morejo biti relevantne, lahko pa nastopajo kot –zavlačevanje-! Kontrastnim sodbam se torej raje izogibam.

Odpustim si, da sem sprejela in si dopustila zavlačevanje pri iskanju službe/dela zaradi strahu pred soočenjem s trenutno družbeno realnostjo.
Ko opazim, da zavlačujem z iskanjem službe zaradi strahu pred soočenjem s trenutno družbeno realnostjo – se ustavim in diham.
Zavedam se, da s strahom ne morem ničesar spremeniti v smeri tega kar je najboljše za vse, ampak samo odlašam s soočenjem.
Namesto zavlačevanja pri iskanju službe/dela, tedensko preverim prosta delovna mesta v mojih strokah. Če jih ni, tedensko nagruntam nek ukrep, ki mi bo pomagal do zaposlitve in s tem do denarja. (Popokaj svoje navidezne mehurčke udobja, preden počijo sami od sebe…)

Odpustim si, da sem sprejela in si dopustila zavlačevati z opravili v hiši in zunaj nje, ker mi je ljubše predelovati Desteni material.
Ko opazim, da zavlačujem z opravili v hiši in zunaj nje – se ustavim in diham.
Zavedam se, da sem soodgovorna za vzdrževanje gospodinjstva znotraj katerega živim. Zavedam se, da ostali člani mojega zavlačevanja ne sprejemajo zlahka in da si z zavlačevanjem škodujem, kajti to pomeni, da kasneje, ko se le spravim k delu v naglici/paniki delam bedarije.
Namesto hitenja pri 'domačih' opravilih kot posledice poprejšnjega zavlačevanja, si odmerim dovolj časa, da lahko določeno opravilo izvedem sproščeno in s pomočjo dihanja v vsakem danem trenutku.
Ni komentarjev:

Objavite komentar