torek, 18. december 2012

A je res, da je svet PAČ takšen kot je in da smo ljudje PAČ takšni kot smo?







Ni res! Vsi čutimo posledice po-s-led-ice tega, ker smo sprejemali odnose takšne kot smo jih in vsi si želimo sprememb na boljše. Sprememb, ki bodo najboljše za vse nas – enakovredno!

Dokler vztrajamo pri tem, da smo takšni kakršni PAČ smo, teh sprememb ne bomo dočakali… ker se nič ne zgodi PAČ / samo od sebe, ampak smo mi tisti, ki dogajamo/ustvarjamo/spreminjamo x.

Imam zelo močne reakcije na besedo PAČ – pri drugih… Sama je zavedno v pogovoru več ne uporabljam zaradi simbolike, ki mi jo prestavlja. To je simbolika sprejemanja in dopuščanja brez spraševanja o dejanski smiselnosti. Katere posledice se kažejo v obliki ponavljanja neprijetnih situacij in stopnjevanja neprijetnih situacij.

Definicija besede -PAČ– v slovarju slovenskega knjižnega jezika
pač prisl. (a) nav. ekspr.
1. izraža zadržanost, precejšnjo verjetnost: kozarček bi se zdajle pač prilegel; najbolj pametno bi pač bilo vrniti se / njegov prvi in pač tudi zadnji poskus je spodletel; potrt je, pač zato, ker nima službe; tega pač sam ne verjameš najbrž / kriv je, to se pač ne da tajiti; ljudstvo je pač vredno boljše usode gotovo, vsekakor // navadno na začetku stavka krepi povedano: pač bi bil nespameten, če bi ga poslušal; pač res je, kar pravi pregovor / sovražen nam ni, to pač ne

Prevod besede –PAČ- v slovensko-angleškem slovarju
pač yes; certainly; of course; indeed; surely;  menda ni prišel včeraj? - O, pač, je (prišel)! he didn't come yesterday, I suppose? - Oh, yes, he did!; tega ~ ne more napraviti he can hardly do that


Beseda pač je lahko začetni zlog besede PAČenje. Poznamo ta izraz, vsi približno vemo kaj pomeni… Če pogledamo v slovar, dobimo še širšo perspektivo o PAČenju…

Beseda PAČ in beseda SEVEDA sta v slovensko-angleškem slovarju prevedeni z več istimi izrazi. Podobni sta si.

Izražata neko prepričanje, ne pa tudi nujno smiselnosti in stabilnosti ozadja tega prepričanja. Ljudje ju uporabljajo z namenom prepričevanja drugih. Kakšni so razlogi zato, da želi en človek drugega prepričati, da je PAČ tako kot pravi / da SEVEDA ne more biti drugače? Se mogoče prepričevalec zaveda svojih dvomov o izrečenem, svoje površnosti besed, svojega besedičenja o tem kako bi naj bilo in kaj je prav, ki ga ne podpira s svojimi dejanji in uporabi besedo PAČ/SEVEDA z namenom da bi te svoje dvome / površnost / prazno besedičenje prekril?

''''Seveda ne. Ali pač?''''…

4 komentarji:

  1. Odpustim si, da sem sprejela in si dopustila čustveno reagirati kadar je kdo uporabil besedo pač ali besedo seveda.
    Ko opazim, da reagiram v čustveni energiji (jeze) kadar nekdo uporabi besedo 'pač' ali besedo 'seveda' - se ustavim in diham.
    Vidim/realiziram/razumem, da na besedi 'pač' in 'seveda' ne rabim reagirat s čustvi, s čustvom jeze in se na ta način sabotirat.
    Namesto da na besedi pač in seveda reagiram čustveno, ju raje uporabim kot pokazatelja, da me nekdo hoče prepričat v nekaj kar ni nujno res.

    OdgovoriIzbriši
  2. Smešna stvar se mi je začela dogajat po tej objavi. Danes sem se 2x zalotila pri uporabi besede seveda hehehe. Uporabila sem jo kot potrdilo, čeprav je drugače ne uporabljam spljoh. Iz misli (v katerih sem besedi pripisovala bolj kot ne negativni naboj) v besede. Še dobro, da bom besede potrjene z besedo 'seveda' dejansko prenesla v dejanje!

    OdgovoriIzbriši
  3. Iz kuhinje se oglaša TV sprejemnik in me vsakič znova zareže z besedo "pač". Postajam občutljiv nanjo. V vsaki debati, v vsakem stavku, res je okupirala vse slovensko govoreče. Moral sem vprašati strica Googla, če še kdo opazi to epidemijo. Mislim, da ne gre samo za simboliko sprejemanja in dopuščanja, ampak tudi vdanosti v usodo, ki nas spremlja, nemočne in izgubljene. Generacija X, izgubljena generacija, preveč izobraženi s premalo možnostmi. Besede se načrtno izogibam, nočem postati njen podpornik. Pač in seveda pa zadnje čase spremlja tudi "poglejte" ali "glejte", seveda v svetu politike kot način poučevanja državljanov in nadvladja.

    OdgovoriIzbriši
  4. Iz kuhinje se oglaša TV sprejemnik in me vsakič znova zareže z besedo "pač". Postajam občutljiv nanjo. V vsaki debati, v vsakem stavku, res je okupirala vse slovensko govoreče. Moral sem vprašati strica Googla, če še kdo opazi to epidemijo. Mislim, da ne gre samo za simboliko sprejemanja in dopuščanja, ampak tudi vdanosti v usodo, ki nas spremlja, nemočne in izgubljene. Generacija X, izgubljena generacija, preveč izobraženi s premalo možnostmi. Besede se načrtno izogibam, nočem postati njen podpornik. Pač in seveda pa zadnje čase spremlja tudi "poglejte" ali "glejte", seveda v svetu politike kot način poučevanja državljanov in nadvladja.

    OdgovoriIzbriši