ponedeljek, 13. maj 2013

Zeleno ZLATO


Beseda zlato simbolično predstavlja nekaj izjemno dragocenega.
Simbolično zato, ker zlato kot material  v resnici nima neke znatne praktično-uporabne življenjske vrednosti; ima tolikšno vrednost, kolikšno mu ljudje pripišemo skozi dogovor...

Včeraj pa sem slišala že za četrto verzijo zlata…
Zraven 'zlatega zlata' kot kovine (Au), poznamo še:
črno zlato – nafto,
modro zlato – vodo in
zeleno zlato – rastlinstvo.

S tem da je simbolično poimenovanje črno zlato še delno smiselno, ker nafta ni pogoj za človeško življenje in preživetje… Medtem ko modro in zeleno zlato kot voda in vegetacija ne predstavljata nekaj izjemno dragocenega le na simbolični ravni – ampak predvsem na praktično-fizični ravni – NAŠA ŽIVLJENJA SO ODVISNA OD NJIJU!!! Kljub temu se do njiju trenutno obnašamo kot paraziti. Kot butasti paraziti, ki jim ni jasno da z uničevanjem gostitelja hkrati uničujejo sebe…

Kakorkoli – tako kot smo zašli iz poti sožitja z naravo, tako se lahko vrnemo na njo. O tem pripoveduje ta nadvse osvežujoč dokumentarec, ki zaradi svoje zdrave kmečke pameti povrne zagon za so-delovanje. Zelo močno priporočam (vp)ogled – kako spreminjati 'puščave' (kot produkt človeka nazaj) v življenja polne ekosisteme.



Nekaj izstopajočih utrinkov iz dokumentarca:

Produkt ne more biti nikoli večvreden od vira.

Človek s poljedelstvom in živinorejo uničuje okolje – ker ne upošteva narave narave – ne pusti zmelji dihati / se obnavljati.

Ključnega pomena je izobraževanje množic – da se ljudje ponovno zavemo kako preprosto prijetno je lahko sobivanje z naravo.

Mi z dostopom do interneta… mi imamo možnost in dolžnost spreminjanja. Čeprav se še ne počutimo neposredno ogrožene, se moramo zavedati, da lahko ima naša pasivnost usodne posledice. Če ne bomo pravočasno ukrepali, bo v državah tretjega sveta nastopila lakota, ki ji bodo sledile migracije. Naveza strah pred smrtjo - želja po preživetju  bo ogrožene pripeljala direktno v našo okolico in soočenje s tem kar smo si drznili dopustiti bo postalo neizbežno.


Kaj čakamo? Podprimo enost in enakovrednost vsega življenja zdaj – v tem in v vsakem naslednjem trenutku!
univerzalni temeljni dohodek (UTD)   

Ni komentarjev:

Objavite komentar